19 Nis 2009

Anamnez Örneği

1.HASTANIN GENEL SUNULUŞU:
Adı Soyadı: Betty Yaşı:27 İşi: Özel bir şirkette hakla ilişkiler uzmanı
Medeni Hali: Bekar Doğum Yeri: Teksas Muayeneye geliş biçimi: Kendi rızasıyla
2.HASTANIN SORUNU: Betty küçüklüğünden beri kilo problemi yaşamaktadır.Küçük yaşlardan beri kilosu ortalamanın hep üzerinde olmuştur.Kimi zaman fazla kilolarından kurtulmak istemiş fakat yaptığı diyetleri hiçbir zaman tamamlayamamıştır.
Kilo problemine bağlı olarak yakın çevresi Betty ile iletişim kurmak istememekte, Betty yalnızlığa gitmektedir.Arkadaşı yoktur.Erkekler ondan kaçmaktadır.Bu yaşına kadar hiç erkek arkadaşı olmamıştır.Lise yıllarında arkadaşları onları dinlediği için Betty ile arkadaşlık kurmaktaydılar.
Betty’nin ayrıca doktorlara karşı özgül fobisi vardır.Hiçbir doktora gitmekten hoşlanmamaktadır.Sağlığı için bile gitmek istememektedir.
Betty herhangi bir kişiyle yakın olamamakta, birisine bağlanamamaktadır. Bu da sonunda o kişiden ayrılma korkusunun bir sonucudur.Ayrılmaktan korktuğu için kimseye bağlanamamaktadır.
Ayrıca Betty ölüm kokusu yaşamaktadır.
3.GELİŞİMİ VE SOSYAL ÖYKÜSÜ: Betty’nin Teksasta küçük bir çiftlikte yetişmiştir.Annesi hala Teksasta yaşamaktadır.Babası ise Betty on üç yaşında iken kanser nedeniyle ölmüştür.Betty ailenin tek çocuğudur.Ailede obezite vardır.Betty şu anda Kaliforniya da yaşamaktadır.Ancak çok kısa süre öncesine kadar New York ta yaşamakta idi.Küçük möbleli bir evde yaşamaktadır.
4.ÖZ GEÇMİŞİ:
A:Doğumu, Bebeklik ve ilk Çocukluk Dönemi: Teksas’ta küçük, yoksul bir çiftlikte dünyaya geldi ve üniversiteye kadar ailesiyle yaşadı.Ailenin tek çocuğuydu.On üç yaşında iken kanser nedeniyle babasını kaybetti.Betty ailenin tek çocuğudur.
B:Büyük Çocukluk, Genç Kızlık Dönemleri: Üniversiteye kadar ailesinin yanında kaldı.Eyalet Üniversitesine girdi.Babasının kanser olmasına çok üzüldüğünden tıp öğrenimini yarıda bıraktı.Bir mağaza zincirinde işe girdi.Bir süre sonra New York ta ki şirket merkezine alındı.Bir süre için şirketi tarafından Kaliforniya ya gönderildi.Haftada altmış saat çalışmakta ve halen işini sürdürmektedir.
C:Cinsel Gelişimi:Betty şimdiye kadar cinsel bir deneyim geçirmemiştir.Hiç erkek arkadaşı olmamıştır.Aslında bilinçaltında cinsel korku bulunmaktadır.
D:Evlilik Öyküsü: Betty şimdiye kadar hiç evlenmemiştir ve hiç erkek arkadaşı olmamıştır.
E: İş Yaşamı: Betty bir şirkette halkla ilişkiler bölümünde çalışmaktadır.New York’tan Kalifornia’ya şirketi tarafından geçici olarak gönderilmiştir.İşi sürekli insanlarla ilişki kurmayı gerektirdiği halde insanlar onunla iletişim kurmak istememektedirler.İşinden memnun olsa da iş arkadaşlarının kendisi ile ilişkilerini sevmemektedir.Hatta bir ilişkisi yoktur denebilir.Hasta New York a dönmek istemektedir.New York a dönmek istemekte fakat işini kaybedebileceği korkusuyla tayinini isteyememektedir.Hasta çalışmadığı günlerde depresif halde günlerini geçirmektedir.Sadece yemek yemekte ve televizyon izlemektedir.İş yaşamında bir an önce New York a dönmek istemektedir.
F:Geçirdiği Hastalıklar: Betty şimdiye kadar önemli bir hastalık geçirmemiştir. Tansiyonu vardır.
G:Ailede Ruhsal Hastalık: Ailede ruhsal bir hastalık olmamakla birlikte obezite bulunmaktadır. Babasının kanser olması Betty’yi derinden etkilemiştir.
H:Tutkunluk ve Alışkanlıkları: Betty sigara ya da alkol tüketmemektedir. Betty ilaçları almaya devam ettiği halde pek bir yararını görmemiştir: derin bir çöküntü içindeydi, her akşam ağlıyor, ölmüş olmayı diliyor, bölük pörçük uyuyor ve her zaman sabaha karşı dört beş sularında uyanıyordu. Evin içinde sıkıntılı sıkıntılı dolanıyor ve tatil günü olan pazarları hiç giyinmiyor ve bütün günü televizyonun karşısında tatlı şeyler yiyerek geçiriyordu.
Betty aşırı yemek yemektedir.Tatlı şeylerden hoşlanmaktadır.Kumar vb. bir alışkanlığı yoktur.
I:Sosyal Durumu: Betty özellikle babası öldükten sonra Teksas a pek sık gitmemektedir. Hayatında hiçbir şey yolunda gitmiyordu. Hatta, dediğine göre, bir hayatı da yoktu. Haftada altmış saat çalışıyordu, Kaliforniya'da hiçbir arkadaşı, hiçbir sosyal hayatı, hiçbir faaliyeti yoktu.Kaliforniya da sağlığa önem verilirdi.Betty ise bu hali ile sağlıklı değildi.ve toplumdan çeşitli aşağılayıcı hareketler, davranışlar görüyordu.Doktoru kilo vermesi gerektiğini söylemişti.

Hiç yorum yok: