20 Ara 2008

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dersi-1

Biz Psikolojik Danışman adaylarının bu dersten beklentisi ve temel felsefemiz ; koşulsuz yardım etmek,yardım edebilecek durumda olmaktır.Yardım sürecinde şu sorular cevap bulmalıdır.Kime, ne zaman, nerede, yardım edeceğiz?Örneğin; depresyonda ve intihar düşüncesi olan kişiye nasıl yardım edebiliriz?
Bu yardım sürecinde haddimizi aşmamamız gerekmektedir.Her Psikolojik Danışman mutlaka bir psikoterapi sürecinden geçmelidir.
Herkeste bir miktar meslekleri yapabilme yeteneği vardır.Bizim işimiz; insanın zehrini almak ve etkili söz söyleme sanatıdır.
Kişinin düştüğü çukurdan çıkması için gerekli olan anahtar cümleyi iç dünyamızda söylüyor olabiliriz ama bunu söylemek için acele etmemeliyiz.
Bir problem çözebilmek için; kişinin yaşadığı durumun bir problemlilik olup olmadığına bakılır.Bu problem kişinin dengesini ne kadar bozuyor ?, buna bakılır.Bunu testler, mülakatlar,görüşmelerle ölçeriz.
Ölçü şudur ki;
1)Sosyal yaşamda egonun sahip olması ve başarması gereken özellikler (bireyin sorumluluk almasıdır) .Bunlara rağmen “her şeyi üst üste geliyor, istediğim gibi olmuyor” diyorsa sorun vardır.
a)Paylaşma
b)İletişim
c)İşbirliği (Yardım aramak düşüncelerimizin duygulara dönüşmesini sağlar).
Kişiyi engellememeli, bastırmamalıyız.Bırak anlatsın,ağlasın,boşalsın.Amaç;Sorunu büyütmeden arada halletmek.
2)Bir problem hakkında kişiyle konuşabilmemiz için kişide bu durumun anksiyete yaratması gerekmektedir.
3)Problemlilik durumunun süresi
Örneğin;panik atak olan bir kişinin en az bir ay belirtileri(ellerin titremesi,uyuşması,ölüm korkusu) göstermesi gerekir.Panik atağın belirtileri 13 tanedir.Panik atağın bir kişide “var” diyebilmek için bu belirtilerden en az dördünün bulunması gerekir.
Örneğin;depresyon,fazla uyuma ya da uyumama,daha önce sevdiği şeyleri artık yapmak istememe, amaçsızlık,intiharı düşünme gibi belirtileri vardır.Problem sayılabilmesi için en az 15 gün sürmesi gerekir.Histimik durumlarda en az 2 yıl sürecektir.Depresyonun en önemli sebebi depresyona neden olan konuyu sürekli düşünmesidir.Biz bu durumu engellemeli, mani olmalıyız.
Psikolojik Danışma, danışan ile danışman arasında geçen,sözel olan ve olmayan bir iletişimdir.Bizim işimiz,kişiye davranışların sonucunu,davranmadan göstermektir.Psikolojik danışma özel bir ortamda gerçekleşir.Bu ortamın iki boyutta düzenlenmiş olması gerekir.
1)Fiziksel Boyut:Sade olmalı dikkat çekmemeli,çok soğuk ya da sıcak,çok aydınlık ya da karanlık olmamalıdır,dış uyarıcılardan arınmış olmalıdır.
2)Sosyal Boyut:Bireyi şartsız kabul eden bir ortam olmalı, kişi yargılandığı düşüncesine kapılmamalı,güven veren bir ortam olmalı(kendimizi anlayan birinin yanında güvende hissederiz).(Bize kendimizi sevdireni severiz,bunu en güzel anneler başarıyor.)Empatik bir ortam olmalı ”Ben bu kişinin yerinde olsam ne hissederdim” diye düşün,kendini onun yerine koy,onu anla ama orada kalma,sadece onu onu anla ve ona yardıma başla.İnsancıl psikologlar, böyle bir ortam oluştuktan sonra kişinin kendini gerçekleştireceğini söylerler.Çünkü onlara göre herkes iyidir,kendi gerçek potansiyeli vardır ama bunun için uygun ortamaihtiyaç vardır, derler.
Kişi terapatik bir ilişki kurmalıdır.
Problemi ve çözümünü danışan söyler.
-Sevgi Dili
-Nitelikli beraberlik
-Fiziksel temas
-Armağan almak
-Onay almak
-Hizmet davranışı

Hiç yorum yok: