20 Ara 2008

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dersi-5

D.BİREY SAYISINA GÖRE
1)Birey Rehberliği:Bir kişiye rehberlik hizmeti veriyorsak birey rehberliğidir.Kişi bilgi almaya hazır halde olmalıdır.Bunu tutumlarını değiştirerek yapabiliriz.Önce belirle,sonra değiştir.Eğer biz kişinin psikolojik süreçlerine yardım ediyorsak psikolojik danışmadır.
2)Grup Rehberliği:Yardım ettiğimiz kişi birden fazla ise grup rehberliğidir.Gruba birey seçerken;Grup sayısı,üyelerin cinsiyeti,grup toplumun kendine temsil edecek,üyelerin benzer olmaları,problemlerinin benzer olması gibi konulara dikkat edilmelidir.
E.TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE
1)Uyum Sağlayıcı Rehberlik:Uyum sağlamak insan davranışlarının temel amacıdır ama önemli olan sağlıklı uyumdur.Bir kişi amaçlarını toplumun çıkarlarına yönelik belirlemişse sağlıklı bir uyumdur.Amaçları kendi çıkarlarına yönelik olarak belirlemişse sağlıksız uyumdur.Olmadık şeylere olmuş gibi gösterir.
2)Önleyici Rehberlik:Bunu yapabilmek için iyi bir gözlemci olmalı,fark edilmeyeni fark etmeli,olayların oluş sırasını çok iyi bilmeliyiz.Örneğin;kişide enerji kaybı başlamış önceden yapmak istediklerini şimdi istememiş.Bunlar depresyonun belirtileridir.Hazır bir beyne sahip olmalıyız.Bunun için iyi bir gözlemci olmalıyız.Olayların sırasını iyi bilmeliyiz.Önlemenin diğer bir yolu gerektiği yerde, zamanda ve ölçülü bir şekilde bilgilendirmektir.
3)Ayarlayıcılık:Direk öğrenciye yapılan bir hizmet değildir.Eğitim programcılarına ve planlayıcılarına yönelik yapılan bir hizmettir.Okulun amacı,okulun içinde bulunduğu fiziki ve sosyal çevre, öğrencinin gelişimi,yaşanan sorunlar vb. konularda araştırmalar yapılır.
4)Yönelticilik:Kişiyi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmeliyiz.Özellikle yeteneklerini göz önünde bulundurmalıyız.
5)Geliştiricilik:Gelişimin boyutları bilişsel,sosyal,fizikseldir.Bireyin ulaşabileceği en üst düzeyde geliştirmesi amaçlanır.
6)Tamamlayıcılık:Amacımız bireyi her yönüyle tamamlamaktır.

Hiç yorum yok: