19 Nis 2008

GÜLÜMSEMEK

Kalbimiz kırık, canımız sıkkın, gözlerimiz boşken ilk ihtiyacımız olan şey nedir sizce?
Gülümseyen bir yüz mü? Evet.
Gülümsemek, içten gelen sevginin yüze yansımasıdır. Karşındaki kişiye ‘’Ben iletişime hazırım.’’ demektir.En güzel dostluklar bile bir gülücükle başlamaz mı?
İletişimde en önemli unsur kendine güvendir.Kendine güven ise kişinin gülümsemesiyle başlar.Kişi gülümsemek için kendine güvenmelidir.Kendine güvendiğin derecede rahat olursun.Rahat insanlar ise çok iyi iletişim kurarlar.
Gülümse, karşındakine güven ver.Gülümse, kendine güven ver.Stresi de yenmenin en iyi yolu gülümsemek değil midir? Gülümsemek iletişimin sihirli anahtarıdır.
İletişimde gülümsemenin etkisi şüphesiz ki tartışılmaz derecede büyüktür.Karşındaki kişiye güç ve güven vermektir. Prof. Dr. Musa Gürsel’inde dediği gibi "Sevgi ve saygının, kendine güvenin, sempatik olmanın, korkuyu azaltmanın, kolay iletişim kurmanın yolu gülümsemekten geçer. Öfkeli insanlar hem çevreye, hem de kendilerine zarar verir. Kendine güvenemeyen insan kolay iletişim kuramaz. Gergin ortam aynı zamanda başarıyı azaltır.’’
Gülümsemenin iletişimimizde yarattığı etki mucizevi. Hiçkimse sürekli somurtan oflayan, puflayan birisiyle uzun süre ilişkide bulunmak istemez.İç durumumuz, gülümsediğimiz zaman kendimizi iyi hissetmemize neden olan hormonların salgılanmasıyla iyileşir.İyi hissetme ve gülümsemenin bu yakın ilişkisi içsel durumumuzun manevi atmosferini değiştirir..Yani kişi gülümsediği derecede mutludur.Gülümseyebildiği derecede ilişkileri kuvvetlidir.En zor günlerde bile insan birazcık gülümsemeye çalışsa oluşan farkı kendiside görecektir. Gülümsemek sinirleri gevşetir
Dünyanın en ucuz, en kolay, en anlamlı, en hızlı iletişim dili gülümsemek.Gülümseyerek göz teması kurmak.Gülümserken göz teması da unutulmamalıdır.Çünkü bir insan, dakikada dil yoluyla 40 bin sinyal gönderirken, beden dili yoluyla 750 bin sinyal gönderiyor.
Gülümsemek, hayatla barışık olduğumuzun göstergesidir.Kız veya erkek arkadaşınızla konuşurken gülümsemeden dursanız partneriniz ne kadar yanınızda kalabilir ki?Bir saat mi?
Gülümsemek gerçek özgüvendir.Aynaya bakıp kendimize gülümseyebiliyorsak başkalarına da pekala gülümseyebiliriz.En son kime gülümsediniz.Marketteki kasiyer kıza mı? Kafe de gördüğünüz arkadaşınıza mı?
Japonlar niye hep güler yüzlü olurlar hiç düşündünüz mü? Japonlar yeni doğan bebeklerin ağzına yapay bir kalem tuttururlarmış. Sizce bunun sebebi ne? Bravo bildiniz.Tabi ki güler yüzlü nesiller yetiştirmek. Yusuf ARICAN SAÜ-PDR II.

Hiç yorum yok: