19 Nis 2008

Öğrenme Psikolojisi-3

Ders:Öğrenme Psikolojisi
Kritik 3:
Kişi ailesini,işini,çevresini içki içmeye engel olarak görüyorsa bu kişiye alkolik denir.Alkol içen kişi alkolü yaşamış olduğu hoş durumlarla ilişkilendirir.Sıkıntılarını unutturan bir faaliyettir bu bireye göre.Alkol tedavisinde kişinin alkolle hoş durumlar arasında kurmuş olduğu bağ kesilmelidir. Bu bağ kesilirken önce kişi direkt alkolden mahrum bırakılmaz.Bağımlıya alkolden sonra acı ilaçlar verilerek acıyla alkol arasında bağ kurmasına yardımcı olunur.Alkol giderek azaltılır.Kişi sonuçta alkol aklına geldiği zaman acı da aklına gelir ve alkol kullanmaz.
Koşullanma öncesi Koşullanma anı Koşullanma sonrası
Koşullu olmayan uyarıcı=et Koşullu uyarıcı =zil Koşullu uyarıcı=zil
Koşullu olmayan tepki=salya K. olmayan uyarıcı=et Koşullu tepki=salya
Koşullu uyarıcı=zil Koşullu olmayan uyarıcı=salya
Koşullu tepki=yok
‘’Hiç kimseye güvenmiyorum’’ şeklinde bir ibare kullanan birey bir kişiden aldığı olumsuzluğu normal olmayan şekilde tüm insanlara genellemiş tüm insanların, herkesin aynı olduğunu düşünmektedir.Genelleme kişinin toplumu olan uyumunu bozar.Kişi genellemeyi öğrenmiştir.Bu bireye genellemeyi zayıflatmak için ayırt etmeyi öğretmek lazımdır. Sonuçta birey ‘’Bazı insanlara güvenmiyorum’’ demelidir.
‘’Kendime güvenmiyorum’’ şeklinde düşünceler özgüveni düşük kişilerde görülür.Bu düşünceler öz-tahripçi düşüncelerdir.Adından da anlaşılacağı gibi bu düşünce tarzları kişinin kendisine zarar verir.Bu kişilere yardım için:
1-Kendi başına karar veren kişilerle yakıl yakın olması sağlanmalıdır.
2-Kendine güvenle ilgile en küçük bir şey bile pekiştirilmelidir.
Hırsızlık;
Nedenleri;
-Kişide mülkiyet kavramı gelişmemiştir.
-Çevresinde saygınlık kazanma isteği
-İhtiyaç hali
-Anne baba arasındaki sorunlar vb. çeşitli nedenler olabilir.
Bu nedenle kişinin dosyasına işlenirken nedeniyle birlikte işlenmelidir.
Depresyon halindeki kişilerde önce davrandırılır sonra düşündürülür.Çünkü depresyon halinde kişinin bilinci bozuktur,bir şey öğrenemez,dikkat toparlanamaz.
Yalan söyleme görülen kişinin ebeveynine bu davranışı söylenirken yumuşak bir dil kullanılmalıdır.Direkt olarak ‘’çocuğunuz yalan söylüyor’’ yerine ‘’sanırım sizin çocuğunuzda gerçeği çarpıtma davranışı var’’ şeklinde deklare edilebilir.
İstenmeyen davranışların sönmesini sağlamak için davranış görmezden gelinmelidir.Bu davranış pekişrilmemelidier.

Hiç yorum yok: