19 Nis 2008

Öğrenme Psikolojisi-2

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler
1-Olgunlaşma: Üçe ayrılır.Fiziksel, bilişsel ve duyuşsal olgunlaşma
Bir işi yapabilmek bir şeyi öğrenebilmek için o işi yapabilecek seviyeye(olgunluğa) ulaşmak gerekir.Olgunluk seviyesine ulaşmadan öğretmeye çalışmak bireye zarar verir.Geç kalmakda bireyin ilerde o davranışı öğrenmesini önemli derecede olumsuz etkiler.
2-Güdüler: istek-ihtiyaç-dürtü-güdü-davranış=öğrenme
Öğrenilecek davranışı öncelikle bireyin istemesi lazımdır.istenilen davranış bireyin bir ihtiyacı olmalıdır.Bireye bu davranışa ihtiyacı olduğu hissettirilmelidir.Davranışı birey ne kadar fazla isterse başarı şansı da o kadar yüksek olur.Birey davranışın kendisinde eksik olduğunu hissetmelidir.Buna dürtü denir.Dürtü sonrasında güdüler ortaya çıkar.Bu güdüler bireyi ihtiyacını giderecek hedeflere yöneltir.Ve davranışı yapması halinde öğrenme meydana gelir.
Yükleme(atfetme):İkiye ayrılır:Dışa ve içe atfetme
Dışa Atfetme:Bireyin karşılaştığı engellerin sebebini dış faktörlerde aramasıdır.(dışsal)
İçe Atfetme:Bireyin karşılaştığı engellerin sebebini kendinde aramasıdır. (içsel)
Çatışma:Bir güdünün doyurulması başka bir güdünün doyurulmasını engelliyorsa çatışma ortaya çıkar.yaklaşma-yaklaşma, kaçınma-kaçınma ve yaklaşma-kaçınma olarak üçe ayrılır.
3-Duyu Organları:Çevredeki uyarıcılar duyu organları ile alınır, merkeze iletilir ve kavramlaştırılarak öğrenme meydana gelir.Duyu organlarındaki bir yetersizlik ya da özür uyarıcıların algılanmasına olumsuz etki eder ve öğrenmeyi olumsuz yöne kaydırır.
4-Dikkat:psikolojik ve fiziksel enerjinin bir noktada toplanmasıdır.Dikkati etkileyen faktörler:
Büyüklük:Büyük uyarıcı diğerlerinden fazla dikkat çeker.
Zıtlık:Birbirine zıt cisimler fazla dikkat çeker.
Yoğunluk:Yoğunluğu fazla olanlar dikkat çeker.
Duygusal:Duygusal öğeler diğerlerinden fazla dikkat çeker.İnsanların birbirlerine seni seviyorum demeleri vb.
Mesajın kişi için önemi:Mesaj kişinin sevdiği, ilgilendiği bir mesajsa kişi ona dikkat eder.Hoşlanmadığı,ilgisiz olduğu bir içerik varsa kişi bunu görmez.
Yaş:Dikkat yaş büyüdükçe artar.Yaş ve dikkat doğru orantılıdır.İlkokul çocuklarına derslerde fıkra anlatılmasıda bunun içindir.İlkokul çocuklarının dikkati çabuk dağılır.

Hiç yorum yok: