19 Nis 2008

Öğrenme Psikolojisi-10

Ders:Öğrenme Psikolojisi
Kritik 10:
Davranışçılarda iki tür benlik vardır.Gerçek benlik ve ideal benlik.Gerçek benlik ideal benliğe yaklaşırsa, ulaşırsa kişi kendini kabul eder.Gerçek benlik ideal benlikten uzaklaşırsa benlik kabul düzeyi düşer.
Bilişselcilerde ise üç tür benlik vardır.Gerçek benlik,olmak istediğimiz benlik ve olmamız gereken benlik.Gerçek benlik ile olmak istediğimiz benlik arasında boşluk olursa kişi depresyona girer.Kendini iyi hissetmez.Gerçek benlik ile olmamız gereken benlik arasında boşluk olursa dışlanma,aşağılık duygusuolur.
Bandura’nın dört aşamalı kuramı;
-Dikkat
-Davranışı Hatırlama
-Davranışı Gerçekleştirme
-Davranıştan sonra ödül beklentisi
1-Dikkat:Davranışın gerçekleşmesi için ilk aşamadır.Kişi yapacağı davranışa dikkat etmelidir.Her davranışa değil yoğun,canlı davranışlara dikkat etmeliyiz.
2-Davranışı Hatırlama:Dikkat edilen davranışın hatırlanması gerekir.Aksi takdirde davranışa dönüşmez.Hatırlamayı iki şey sağlar.Tekrar ve zihinde canlandırma.
3-Davranışı Gerçekleştirme:Bu aşamada bazı durumlar lazımdır.Davranışı yapabilecek beceriye sahip olmalıyız.Davranışı gerçekleştirecek ortama sahip olmalıyız.davranışı yapacak materyale sahip olmalıyız.Davranışa ihtiyaç duymalıyız.
4-Ödül: Kişinin davranış sonucu beklentisidir.Ödül veya ceza alabilir.Eğer model alınan kişinin davranışı ödüllendiriliyorsa davranışı gerçekleştirme artar.
Sonuç: Her saldırgan film, model vb. bir şey bizimde saldırgan olacağımız anlamına gelmez.Eğer böyle olsaydı bir daha sinemaya gitmez, film izlemezdik.
Saldırganlık engellenen insanlarda ortaya çıkma ihtimali yüksektir.Engellene birey saldırganlığı dolaylı ve doğrudan olarak iki şekilde yapar.Birey saldırganlığı sonucu deşarj olur, boşalır.
Okul korkusunu Bandura’ya göre çözümlemek istersek; çocuğun geldiği yer, hobileri vb. yani çocuk iyi tanınmalıdır.Çocuğa model bulunmalıdır.Aynı yaşta, aynı cinsiyette ve aralarında sorun olmamalıdır.

Hiç yorum yok: