19 Nis 2008

Öğrenme Psikolojisi-6

Ders:Öğrenme Psikolojisi
Kritik 6:
Biçimlendirme: Bu teknikte istenen davranışlar kademeli yaklaşım yoluyla her bir davranış kendisini oluşturan alt davranışlara ayrılır.Ve alt davranışların hepsi sırayla biçimlendirilir.Sonuçta istenen davranış ortaya çıkmış olur.İstenmeyen davranışlar görmezlikten gelinerek sönmesi sağlanır.
Örneğin: Bilgisayar başında çok vakit geçiren kişi için bilgisayar olumlu uyarıcıdır.Olumlu uyarıcıyı ortamdan çıkararak bu davranışın sönmesi sağlanır.
Yöntem Amaç Uygulama
Olumlu pekiştireç istenen davranışın sıklığını artırmak Ödül ver
Olumsuz pekiştireç İstenen davranışın sıklığını artırmak Olumsuz uyaranı çıkar.
Sönme Davranışın sıklığını artırmak Olumlu uyaranı çıkar
Ceza Davranışın sıklığını artırmak Olumlu uyaranı kat
Birey travma sonrası stres yaşar.Stres anında bireye aşırı ilgi gösterilirse kronikleşir.Birey aşırı kontrol ve cezalandırma sonucu psikoterapiye ihtiyaç duyar.Kişiye yaklaşırken cezalandırıcı olmayan bir dinleme tarzı kullanılmalıdır.
İnsan enerjiyi bilinçaltına atma sebebi baskıdır.Kişi aşırı baskı sonucu bilinçaltına olayları gönderir.Kişinin bilinçaltına rüyalar ve serbest çağrışım yaparak ulaşılabilir.Bilinçaltında gerçekten bir sorun olup olmadığını anlamak için üç yol vardır:Tutarsızlık, hırsızlık, yorgunluk.
Kişinin rüyasında kendisini çıplak görmesi ilgi çekmek, uçması onay almak istediğini gösterir.Yolculuğa çıkması ölüm korkusu içinde olması anlamına gelir.
Hiçbir insanın tamamen ruh hali iyi değildir.Ruh hali tamamen iyi olan kişi ilkel insandır.

Hiç yorum yok: